Rólunk

A Brazil Hagyományőrző Egyesület a Grupo Capoeira Brasil magyarországi égisze alatt közös értékteremtő projekteket valósítunk meg Budapesten és Békés megyében. 

Közös értékeink

"A capoeira minden, amit a száj megeszik" - mondta valaha egy bölcs mester. Mert a capoeira a legtöbb harcművészethez hasonlóan legfőképp egy életstílus, amely maga egyidejűleg segít megtalálni a helyes utat. Az afro-brazil kultúra sokszínű kavalkádjából született meg sok száz éve az emberiség kreativitásának ezen gyöngyszeme, amely 2014 november 24-e óta az UNESCO által védjegyzett kultúrális örökség.

Capoeira

Tradícionális harcművészeti oktatás az alapoktól egészen a haladó szintig, minden korosztály számára.

Táncok

Brazil táncoktatás folyamatosan induló csoportok számára egyenesen Brazília szívéből.

Zene

Az afro-brazil kultúra elemi része a zene, amely olyan szorosan összekapcsolódik a mozgással, mint a borsó és a héja.

Közösség

A projektjünk legfontosabb értéke azon összetartó közösség, amelynek keretien belül megvalósulaz ifjúságfejlesztés, valamint a tehetséggondozás.

33 év tapsztalat

A Grupo Capoeira Brasil iskolája a 2022-es évben ünnepli 33. születésnapját. 
Légy részese te is ennek a globális  sikertörténetnek

Dinamikus csoport

A tevékenységünk motorja, illetve az általunk képviselt értékek nagykövetei, azon lelkes tagjaink adják, akik a csoportunk keménymagját alkotják. 

Több mint sport

A capoeira sokak számára egy olyan biztos pont, amely a mindennapi kihívások közepette, más harcművészetekhez hasonlóan, egy stabil, kiszámítható utat jelöl ki az ember életében.

Nemzetközi tudásanyag

A tanítányok, de különösképp az oktatóink kifejezetten nagy figyelmet fordítanak a nemzetközi workshopok keretében történő folyamatos önfejlesztésre, a tudásanyag bővítésére.

A GRupo Capoeira Brasil iskolája

Világszinten elismert Színvonal

A capoeira iskolánk a Capoeira egyik egyetemes alapító mesterének, Mestre Bimbának a vonalát követi, a stílusa pedig a Capoeira Regional Contemporânea, azaz az úgynevezett Kortárs Capoeira Regional. A GCB célja a harcművészet és a brazil kultúra megőrzése, valamint annak átadása. Habár 31 évével az iskola viszonylag fiatal a Capoeira világában, mégis globálisan az egyik legkiforrottabb és a legtöbb helyen aktívan működő csoportok egyike. A teljesség igénye nélkül Ausztráliában, Belgiumban, Brazíliában, az Egyesült Államokban, Izraelben, Kínában, Kolumbiában, Új-Zélandon, Új-Kaledóniában, Hong Kongban, Magyarországon, Ukrajnában, Japánban, Spanyolországban, Franciaországban, Mexikóban, Németországban, Hollandiában és még számos más országban vannak csoportjaink.

Formanda Pimenta

Pimenta az itthoni brazil élet egyik megalapozója és jelenleg is legismertebb személyisége. Barnaöves capoeira edző, tánctanár, de vállal portugál nyelvtanítást és hangszeroktatást is. 
A kultúra képviselésén túl gyakran szerepel a médiában (pl. RTL Klub, TV2, M1, Petőfi Rádió). Pimenta igazi brazil nőként már gyermekkorától fogva táncol és capoeirázik, hiszen tradicionális családban nőtt fel, ahol édesanyjával együtt szamba és afro ritmusokra főzött-mosott-takarított. Pernambuco (Észak-Brazília) Recife városának egyik jellegzetessége, a frevo tánc is már egészen kicsi korától élete része lett.

A Brazil Hagyományőrző Egyesület Története

Az egyesületünk tagjai a korábbi éveket megelőzően a békéscsabai Viharsarok Budo Sport Egyesület tagjaiként tevékenykedtek. A szervezetet eredetileg olyan lelkes Békés megyei fiatalok alapították, akik a brazil kultúra elkötelezett hívei.

A Brazil Hagyományőrző Egyesület 2018-as hivatalos bejegyzését követően a tevékenységünkbe akítvan bevontunk profi budapesti oktatókat, akikkel közösen dolgozunk ifjúságfejlesztési projekteken, helyi, országos és nemzetközi szintű műhelymunkák, úgynevezett workshopok keretében.

Szociális felelőségvállalás

A drogprevenció zászlóshajójaként Békés megye és Budapest veszélyeztetett ifjúsági közösségeinek kulturális és sportéletben próbálunk egyfajta alternatív szemléletformáló elemet meghonosítani. Az elmúlt évek során a harcművészeti, tánc és zenei órák, valamint havonta tartandó műhelymunkák, illetőleg táborok keretében, elismert nemzetközi oktatók bevonásával valósult meg a tehetséggondozás. Fontosnak tartjuk egyfajta védett, nem kompetitív légkör megteremtését a fiatalok számára. Brazíliában bevált projekteket próbálunk a hazai viszonyoknak megfelelően implementálni.

Mi vagyunk a capoeira!

Capoeira é pra homemmenino e mulher

“A Capoeira férfi, gyermek és nő számára (egyaránt) való”

Fogalmazhatnánk akár úgy is, hogy a capoeira mindenkié!

Kövess bennünket!

Értesülj Az Aktuális Projektjeinkről​

#brazilhagyomanyorzoegyesulet